Schabowe roladki z sosem pomidorowym

Do przygotowania dania dla 6 osób potrzebujemy

  • 6 kotletów ze schabu
  • słoiczka suszonych pomidorów
  • 750 g świeżych pomidorów
  • 3 ząbków czosnku
  • oleju do pieczenia gotowych roladek
  • soli
  • pieprzu
  • mielonej papryki

Kotlety schabowe myjemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie plastry. Obieramy czosnek, 2 ząbki drobno siekamy z solą, otrzymaną miazgą nacieramy przygotowane kotlety, każdy oprószamy papryką i pieprzem. Odsączamy z zalewy suszone pomidory, kroimy je w paseczki i układamy na przygotowanych plastrach schabu. Każdy plaster zwijamy w roladkę i obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinami metalowymi spinaczami do roladek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, roladki wkładamy do żaroodpornego naczynia, lekko skrapiamy olejem i pieczemy przez 40 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i smażymy aż nabierze szklistego wyglądu. Kroimy w kostkę pomidory, dodajemy do czosnku, przykrywamy i krótko dusimy. Doprawiamy do smaku. Upieczone roladki podajemy polane sosem pomidorowym z dodatkiem ryżu.

Podsumowanie przepisu
recipe image
Nazwa potrawy
Schabowe roladki z sosem pomidorowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *