Roladki z grzybami

Do przygotowania potrawy potrzebujemy

  • pół kilograma schabu
  • 35 dag leśnych grzybów
  • 1 cebulki
  • po 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki i startego żółtego sera
  • soli
  • pieprzu

oraz dodatkowo do przygotowania sosu

  • 4 łyżek śmietany
  • szklanki bulionu (można użyć grzybowej kostki rosołowej)
  • 2 łyżeczek mąki
  • soli i
  • pieprzu

Grzyby oczyszczamy, płuczemy i w zależności od wielkości dzielimy na mniejsze części lub pozostawiamy w całości. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Zimne grzyby kroimy w kostkę, podobnie kroimy cebulkę. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i dusimy aż się zeszkli, wtedy dodajemy starty ser, posiekaną natkę pietruszki i grzyby. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schab dzielimy na 4 porcje, płuczemy i osuszamy. Rozbijamy cienko, doprawiamy solą i pieprzem.

Na przygotowanych plastrach mięsa układamy grzybowy farsz, zwijamy i obwiązujemy nitką. Pieczemy pod przykryciem 50 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy pozostałe składniki, gotujemy aż zgęstnieje. Roladki podajemy z ziemniakami z wody polane sosem.

Podsumowanie przepisu
recipe image
Nazwa potrawy
Roladki ze schabu z grzybami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *