Watrobka drobiowa wieprzowa i cielęca

Jak przygotować wątróbkę ?

Z wątróbki drobiowej czy cielęcej można przygotować wiele smacznych potraw. Zanim jednak przystąpimy do przygotowania z niej potrawy musimy ją odpowiednio przygotować. Przede wszystkim musimy oczyścić wątróbkę ze znajdującego się na niej tłuszczu, ale także ze ścięgien i błonki. Potem należy ją opłukać i bardzo starannie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Dokładne osuszenie wątróbki zapobiegnie pryskaniu tłuszczu przy jej smażeniu.

Po oczyszczeniu można ją namoczyć w mleku

Decydując się na użycie wątróbki wieprzowej warto ją po oczyszczeniu i opłukaniu namoczyć w mleku. Mleko powinno być zimne, a czas moczenia to 2 godziny. Podając duszoną lub smażoną wątróbkę pamiętajmy, że należy ją solić już pod koniec duszenia lub smażenia. Posolona na początku obróbki cieplnej stanie się twarda, a tym samym niesmaczna. Wątróbkę najchętniej jemy smażoną lub duszoną. Ale drobiowa wątróbka po krótkim obsmażeniu może być jednym ze składników sałatki. Można też przygotować z niej zimną przekąskę z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, jabłek i cebuli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *