Pierś indyka pieczona w rozmarynie z winem

Do przygotowania tej pieczeni potrzebujemy:

  • pierś z indyka o wadze około 1,5 kg
  • 4 ząbków czosnku,
  • soli,
  • pieprzu ,
  • trochę oleju,
  • kieliszek białego wina,
  • łyżki masła i
  • kilku świeżych gałązek rozmarynu.

Do przygotowania pieczeni najlepiej jest zabrać się dzień wcześniej. Dzień przed pieczeniem mięso płuczemy, dokładnie osuszamy. Obieramy ząbki czosnku i siekamy je z solą. Pierś z indyka nacieramy otrzymaną miazgą, oprószamy pieprzem. Płuczemy i osuszamy gałązki rozmarynu, delikatnie je zgniatamy i układamy je na przyprawionej piersi. Całość dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy na niej wyjętą z lodówki pierś.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego przełożoną w formę do pieczenia indyczą pierś. Mięso pieczemy 90 minut. W trakcie pieczenia mięso polewamy winem. Upieczone, miękkie mięso wyjmujemy. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy masło i szybko mieszamy. Podajemy z sosem.

Podsumowanie przepisu
recipe image
Nazwa potrawy
Pierś z indyka pieczona z rozmarynem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *