Imbir azjatycka przyprawa korzenna

Jedną z bardziej znanych przypraw jest imbir. W sklepach dostępny jest od pewnego czasu nie tylko mielony imbir, ale także świeże korzenie tej rośliny. Z kolei sklepy z żywnością orientalną oferują także imbir kandyzowany i marynowany. W zależności od preferencji smakowych oraz od rodzaju potrawy używać możemy imbiru suszonego lub świeżego. Imbir świeży najczęściej dodaje się do potraw z mięsa, makaronów, ryżu i warzyw.

Jakie potrawy najlepiej smakują z imbirem?

Potrawy przygotowane z dodatkiem świeżego imbiru będą miały lekko ostry smak. Z kolei imbir suszony najczęściej dodaje się do potraw o słodkim smaku. Z jego dodatkiem możemy upiec pierniczki lub herbatniki. Doskonale będzie smakował także jako dodatek do szarlotki, gdyż idealnie współgra z cynamonem. Świeży korzeń imbiru możemy dodawać w zastępstwie cytryny do herbaty.

Do czego dodawać imbir?

Jest doskonałym dodatkiem do grzanego piwa. Imbiru nie powinniśmy jednak nadużywać. Jest ostrą przyprawą, której nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, nie jest także zalecany osobom mającym problemy z układem trawiennym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *