Zupa Pho po sajgońsku z ziołami podana w misce w restauracji

Zupa pho, czyli wietnamski rosół

 

Spacerując ulicami Hanoi, co rusz możemy natknąć się na sprzedawcę najlepszej zupy na świecie. Choć nasze babcie mogłyby się kłócić, że ich rosół jest lepszy, jednak nie przypadkiem od kilku lat w Polsce panuje moda na zupę pho. Poznaliśmy ją bliżej, gdy w latacg 90. na Stadionie Dziesięciolecia rozkwitł handel, a wśród straganów z towarami sprzedawanymi przez Wietnamczyków pojawiły się I takie oferujące tę pyszną, esencjonalną, gęstą I aromatyczną zupę.

Przeczytaj więcej ot ym jak najlepiej przygotować bulion do zupy pho

Skąd się wzięła zupa pho?

 

Zupa pho jest uznawana za najlepszy towar eksportowy Wietnamu, choć są tacy, którzy twierdzą, że nie Wietnamczycy tę zupę wymyślili.

Jedna z wersji pochodzenia zupy pho mówi, że zaczęli ją sprzedawać na ulicach mieszkańcy prowincji Nam Dinh. Wielu z nich miało się potem przenieść do Hanoi, by tam sprzedawać zupę, ponieważ był to dla nich jedyny ratunek przed biedą. Dlatego też dziś wiele osób uważa, iż zupa pho pojawiła się po raz pierwszy właśnie w Hanoi.

Jest jednak I inna wersja historii zupy pho, która mówi, że była ona pomysłem Chińczyków, a nie Wietnamczyków. Swoje palce w powstawaniu pomysłu na zupę maczali też Francuzi – to w okresie kolonizacji francuskiej w Wietnamie zaczęto spożywać mięso wołowe, które stanowi bazę zupy.

 

Z czego składa się zupa pho?

Zobacz przepis na najlepsza zupę pho

Niektóre składniki zupy są typowo wietnamskie, inne stanowią potwierdzenie, że pochodzenie zupy nie jest wcale proste I jednocznaczne.

Zacznijmy od wywaru. Najbardziej podstawowa wersja zupy pho bazuje na wywarze z wołowiny, choć popularna jest również wersja z kurczakiem, który w pewnym momencie stał się zamiennikiem dla drogiego mięsa wołowego. Dobry wywar na zupę pho trzeba gotować bardzo długo I z odpowiednich kawałków mięsa. Zazwyczaj są to dość tanie oraz twarde części ciała krowy – szponder, pręga, ogon wołowy. Konieczne są również kości. Gotowanie wywaru trwa około 5-8 godzin.

W zupie pływają również warzywa, przede wszystkim cebula, która dodaje jej aromatu oraz imbir. Nie uda nam się pho bez przypraw – anyżu gwiazdkowego, cynamonu, niektórzy dodają również pieprz.

W zupie pho zawsze pływa również zielenina – kolendra, dymka (zielona I biała część), czasami kiełki fasoli mung oraz tajska bazylia.

Specyficznego charakteru zupie dodają dodatki – limonka, sos rybny, chili. No I oczywiście makaron ryżowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *