Pad thai - makaron ryżowy z tofu

Pad Thai jest jednym z najbardziej znanych I lubianych dań kuchni azjatyckiej. Z jednej strony to proste w przygotowaniu I dość tanie danie, które króluje w ulicznych kuchniach całej Tajlandii, z drugiej strony to potrawa łącząca w doskonałą całość różne smaki, uznawana ze jedno z najlepszych dań na świecie.

 

Skąd tak naprawdę pochodzi pad thai?

 

Jak wiele innych dań w kuchniach państw azjatyckich, uznawany z typowo tajskie danie pad thai tak naprawdę pochodzi z Chin. Pełna nazwa to kway teow pad Thai, co oznacza po chińsku świeży makaron ryżowy po tajsku, będący zresztą podstawowym składnikiem dania.

Współcześni Tajowie przybyli na dzisiejsze terytorium kraju z Chin około XII wieku n.e. Dostępne źródła świadczą o tym, że od zawsze znali makaron ryżowi I z chęcią się nim zajadali.

W potrawie, którą znamy jako pad thai kryje się kwintesencja zarówno kuchni chińśkiej, jak I tajskiej – chiński jest makaron ryżowy oraz sposób przygotowywania potrawy, zaś tajskie są dodatki, jak chili czy tamaryndowiec.

 

Jak przyrządzić pad thai?

 

Pad thai bywa nazywany pierwszym tajskim fast-foodem. Na ulicach Tajlandii można go zjeść niemal wszędzie, wystarczy podejść do straganu, gdzie jest serwowany.

Danie przygotowuje się szybko, smażąc w woku dodawane w odpowiedniej kolejności składniki. Składa się na nie makaron ryżowy, mięso, tofu, jajka, czosnek, cebula, orzeszki ziemne, kiełki fasoli mung, limonka, cukier palmowy, sos rybny, pasta z tamaryndowca oraz świeża kolendra.

Triki dzięki którym twoje pad thai będzie smakowało jak z ulic Bangkoku

W związku z tym, że pad thai stał się bardzo popularnym daniem I to wszędzie na świecie, powstało wiele wariacji na jego temat. Danie można przygotować w wersji wegetariańskiej, wegańskiej, z różnymi rodzajami mięsa, z krewetkami… Trudno znaleźć osobę, której nie udałoby się zachwycić, którąś z odmian tajskiego makaronu.

Zobacz przepis na pad thai

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *