Faszerowana dynia hokkaido

Do przygotowania potrawy dla 4 osób potrzebujemy

  • 4 sztuk małej dyni hokkaido
  • półtorej szklanki kaszy perłowej
  • 150 g bekonu
  • garści suszonych śliwek
  • 1 pora
  • łyżki soku z cytryny
  • 1 jajka
  • soli
  • pieprzu i
  • oleju.

Przygotowanie dyni

Myjemy i osuszamy dynie, odcinamy wierzch i przy pomocy łyżki usuwamy włókna i pestki. Odciętych części nie wyrzucamy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i kilka minut gotujemy przygotowane dynie. Wyjmujemy łyżką cedzakową i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Moczymy w szklance ciepłej przegotowanej wody śliwki.

Gotujemy na sypko kaszę, kroimy w kostkę bekon, podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Myjemy i osuszamy pora, kroimy go w półplasterki i podsmażamy na tłuszczu pozostałym od smażenia bekonu. Do ugotowanej kaszy dodajemy por, bekon i jajko, mieszamy. Osączamy śliwki, kroimy i łączymy z kaszą, porem i bekonem.

Dodajemy do smaku sól, pieprz i sok z cytryny. Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętym wierzchem, kropimy olejem. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podsumowanie przepisu
recipe image
Nazwa potrawy
Dynia faszerowana kaszą perłową
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *