Kuchnia azjatycka - Warszawskie restauracje - logo


Kto kiedykolwiek był w Japonii i miał okazję skosztować ramenu, ten nigdy już nie będzie mógł zjeść zwyczajnego rosołu bez nutki żalu. Gdy bowiem smak tradycyjnego, tłustego wywaru połączyć z szeregiem aromatycznych i wyrazistych dodatków i dodać ciągnący, miękki makaron oraz ugotowane na półtwardo jajko, okaże się, że nie ma na całym świecie lepszej zupy.

Ramen uchodzi dziś za tradycyjne danie japońskie, choć, jak w przypadku wielu innych potraw, zaczerpnięto tutaj sporo z kuchni chińskiej. W dodatku ile regionów, ilu kucharzy, ile indywidualnych kulinarnych wyborów, tyle odmian ramenu.

Ramen i jego historia

Samo słowo ramen oznacza makaron pszenny, którego źródło pochodzenia doskonale znamy. Są nim Chiny. To właśnie tam powinniśmy szukać początków historii tej wspaniałej zupy, dziś utożsamianej z Japonią.

Przepis na ramen przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni w XIX wieku. Japończycy tak bardzo rozsmakowali się w tej zupie, że zaczęli uznawać ją za swoją potrawę narodową, ale też tworzyć nowe odmiany, często wzbogacane przez typowe regionalne składniki.

Ramen – podstawowe składniki

Baza jest jednak w zasadzie zazwyczaj taka sama – stanowi ją mięsny  wywar (choć moda na kuchnię wegetariańską i wegańską wprowadziła i tutaj swoją własną odmianę) dość podobny do świetnie znanego nam rosołu.

Najbardziej rozpowszechniona wersja wywaru do ramenu to ta z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych – tonkotsu. Wielu kucharzy urozmaica go dodatkiem mięsa drobiowego czy owoców morza.

Drugim ważnym składnikiem ramenu jest makaron pszenny, który kojarzymy z kuchnią chińską. Istotnym elementem odpowiadającym za charakter ramenu jest również tere, czyli słona esencja, która osiada na dnie naczynia (często na bazie sosu sojowego. shio, czyli soli morskiej lub miso).

Ramen – dodatki

Kwestia dodatków w ramenie jest bardzo ważna, bo tak naprawdę to one decydują ostatecznie o charakterze zupy. Zdecydowanie nie stanowią one ozdobników, lecz równie istotny element co sam wywar.

W ramenie często pływają kawałki mięsa, np. długo gotowanej wieprzowiny lub boczku. Równie chętnie kucharze wrzucają do swoich zup owoce morza, wszelkie muszle, krewetki, kawałki kraba itd.

Charakterystycznym elementem tej zupy, po którym wielu mniej zaznajomionych z kuchnią azjatycką rozpoznaje ramen, są jajka. Ugotowane na półmiękko lub w przyrządzone w koszulce. Bez jajka właściwie ramen nie istnieje.

O intensywności ramenu decydują także świeże warzywa i przyprawy, m.in. imbir, szczypiorek, chilli, kapusta, grzybki, czosnek. Często w zupie pływają też warzywa przygotowane uprzednio w woku, kukurydza, wodorosty, pędy bambusa oraz kimchi

Wśród przypraw, których nie może zabraknąć jest świeżo mielony pieprz. Kucharze często też stosują popularne w krajach wschodnich mieszanki przypraw. Ramen posypuje się ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *